Wellesley Residence


Located at the topographic low point of a residential neighborhood in Wellesley, this traditionally styled landscape was designed to capture and filter ground and storm water. Roof and site runoff is guided into a large underground cistern where the water is reused for irrigation. A storm water bio-swale planted with traditional perennials bounds site on three sides to clean the water of neighborhood pesticides before entering the landscape. The fire pit, loggia, and patio elements were carefully detailed to link the new modern kitchen interior with the colonial facades of the home.

Wellesley, Massachusetts is inundated with consumptive home landscapes requiring significant energy and fertilizer.  Installed and maintained 100% organically, the Inverness Water Quality Garden sets an alternative residential model.



Credits