Henderson Boathouse – Northeastern University


Northeastern University (NU) is deeply committed to becoming a greener institution and continuing to be a leader in global experimental learning. In 2016 they selected the team of Horsley Witten Group, Halvorson Design Partnership and Offshoots to create a comprehensive new site plan for the Henderson Boathouse site

Northeastern University (NU) is deeply committed to becoming a greener institution and continuing to be a leader in global experimental learning. In 2016 they selected the team of Horsley Witten Group, Halvorson Design Partnership and Offshoots to create a comprehensive new site plan for the Henderson Boathouse site.

The new Henderson Boathouse site plan accommodates a significant amount of vehicular, bike and pedestrian traffic flow while improving the campus aesthetics and maximizing sustainability. Innovative grass and permeable pavements are interwoven to create a flexible plaza that responds to the formal boathouse architecture, yet accommodates large turning movements required by boat trailers. Green infrastructure techniques were integrated into the design to prevent sediments and stormwater from entering the Charles River. The site’s natural hydrologic cycle is improved to create a self-sustaining, balanced, and healthy water filtration system. As part of the design, our team considered coastal resilience and flood susceptibility, and enhanced ecological connectivity with a new palette of low-maintenance, native plants that respond to local site conditions. The new landscape design takes cues from the master plans developed for the main campus to ensure the Northeastern identity is inherent to this off-campus site.

 

Credits